27 Ocak 2008 Pazar

ERENLER KÖYÜ


Erenler, Çorum ilinin Oğuzlar ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi:


Köy tarihi kesin olarak bilnmemekle beraber 1900'lü yılların başlarında Kayı Köyü'nden gelenler bölgeyi yayla olarak kullanmışlardır. Yaylaya gelenler zamanla burada tereyağı üretimi yaparlarmış. Bir aile yerleşmiştir, bu bölgeyi bir balta karşılığında satın almıştır. Bu aile zamanla çoğalarak üç hane omuştur, daha sonra aile sayısı artmıştır. Cumhuruyet Kurulduktan biraz sonra Kayı Köyüne bağlı Yağcıyeri mahallesi olarak kayıtlara geçmiştir. Nüfus zamanla artarak 90 lı yıllarda köy olacak çoğunluğa ulaşmıştır. 1992 yılında gerekli işlemler yapılıp Kayı Köyü'nden ayrılmıştır. Köy ismini ise çevre dağlarda sık bulunan türbelerde yatan alimlerden almıştır. 1994 yılında referanduma giderek İsklip'ten ayrılıp Oğuzlar'a bağlanmıştır. İlk muhtarını 1994 yılı yerel seçimlerinde seçmiştir.


Kültür:



Köyün gelenek, görenekleri Oğuzların Kayı Boyundan gelme Türk gelenek ve göreneklerini devam ettirmektedirler. Düğünlerde ata sporumuz olan güreş yapılmaktadır. Ayrıca bunun yanında komşumuz olan Şeyh Köyü ile birlikte eylül ayı içerisinde Armut Festivali yapılmaktadır. Köyde okuryazarlık olanı % 98 dir. Köye has yemekleri keşkek, İskilip dolması, açma mantı, cevizli erik bestili, çılbır ve dene aşıdır. Armut ve cevizi meşhurdur.


Coğrafya :


Çorum iline 73 km, Oğuzlar ilçesine 14 km, İskilip ilçesine 33 km uzaklıktadır. Köyün bulunduğu yer Oğuzlar-İskilip Karayolunun en yüksek noktasında Kayıbeli geçidinin (1360) hemen eteğindedir. Etrafı U şeklinde dağlarla çevrili İskilip ovasına bakan delta üzerindedir.


İklim :


Köyün iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim etki alanı içerisindedir.


Nüfus :



2000 : 224


1997 : 198


Ekonomi :


Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bunun yanında köy halkının büyük bölümünün gelir kaynağı Tuğla fabrikalarıdır.


Muhtarlık :


2004: Hüseyin Kula

1999: Hüseyin Kula

1994: Bekir Kula


Altyapı bilgileri :


Köyde, ilköğretim 500 m mesafede Paşaçayırı Fatih İ.Ö.O. vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur, bunun yerine köylü foseptik çukurları açmıştır.. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik GSM ve sabit telefon vardır.



0 yorum: